Vilken Film Ska Jag Se?
 

De 10 bästa James Earl Jones-filmerna

De 10 bästa James Earl Jones-filmerna

James Earl Jones kan ha den näst mest igenkännliga rösten i den amerikanska filmens historia efter Orson Welles själv. Hans sångprestanda som Darth Vader i fem av Stjärnornas krig franchisefilmer - och otaliga andra mindre projekt - har varit lika kritiska för film i stort som för hans egen karriär. Hans tur som Mufasa in De Lejonkungen är nästan lika betydelsefull. Så mycket så, faktiskt, att han är planerad att återuppta rollen i Jon favreau -styrd CGI-nyinspelning i år. I kölvattnet av dessa två titaniska röstroller har han fått sin filmografi fylld med okrediterade berättarpartier. Från Judge Dredd till Klick , Jones har aldrig slutat låna ut sin kraftfulla röst till filmer. Han har dock gett en handfull minnesvärda föreställningar på skärmen under hela sin karriär också. Oavsett om det är före, efter eller under hans karriärdefinierande roll som rösten för en av de största skurkarna i filmhistorien, här är Jones tio bästa.Stjärnornas krig(1977)George Lucas 'Original Stjärnornas krig film Trots att det handlar om frihetskämpar i rymdåldern och ett förtryckande galaktiskt imperium, är det känslomässigt tillgängligt med sin klassiska poäng från John Williams. Filmen har en visuell logik, även när det gäller kostym. Stående vid 6 fot och 6 tum är David Prowse i Darth Vaders kostym minst sagt en skrämmande figur. Han ser imponerande och direkt ondskan ut. Hans röst, med sin tjocka brittiska accent, verkar dock mindre. Jones låga, blomstrande bas, å andra sidan, visade sig vara en perfekt passform för den nu ökända karaktären.

Köp nu på Amazon .Empire slår tillbaka(1980)

Empire slår tillbaka är en perfekt uppföljare. Lucas, manusförfattaren Lawrence Kasdan och regissören Irvin Kershner utökar framgångsrikt världen av Stjärnornas krig samtidigt som vi fördjupar vår emotionella förståelse av karaktärerna. Trots att vara skurken får Jones Darth Vader också sådan behandling. Mark Hamills huvudperson Luke Skywalker rör sig allt närmare sitt öde, vilket är en kollision med Vader själv. Det är faktiskt en klassiker i sig, med en annan fantastisk sångföreställning av Jones.

Köp nu på Amazon .Dr Strangelove eller: Hur jag lärde mig att sluta oroa mig och älska bomben(1964)

Innan han gjorde Clockwork Orange , Den lysande eller ens 2001: A Space Odyssey , Regisserade Stanley Kubrick den upprörande roliga satiren Dr Strangelove eller: Hur jag lärde mig att sluta oroa mig och älska bomben . På höjden av det kalla kriget verkar kärnkraftsförintelsen överhängande efter att en skurk US Air Force General (Sterling Hayden) inledde en attack mot Sovjetunionen utan godkännande. En av piloterna som han skickar på detta uppdrag - som säkert kommer att döma planeten - är löjtnant Lothar Zogg (Jones). Med föreställningar från George C. Scott, Slim Pickens och Peter Sellers som utför trippelarbete som president Merkin Muffley, RAF-kapten Lionel Mandrake och den eponymous Dr. Strangelove, är det en nästan perfekt film.

Köp nu på Amazon .Jediens återkomst(1983)

Fastän Jediens återkomst i allmänhet misslyckas med att möta topparna för sina föregångare, det är en mycket trevlig bit av lägret. Med mer bisarra varelser än de andra två filmerna tillsammans erbjuder filmen inblick i de konstigaste delarna av universum som George Lucas tänkte på. Jones håller det hela nere med en annan nyckelföreställning som Darth Vaders blomstrande röst, även om hans linjer inte är lika gripande den här gången.

Köp nu på Amazon .

Lejonkungen(1994)

Lejonkungen var en nyckelfilm i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet återuppkomst i popularitet av animerade Disney-filmer som kallas Disney-renässansen. I filmen bevittnar en lejonunga vid namn Simba (Jonathan Taylor Thomas / Matthew Broderick) sin far Mufasa (Jones) död. Av rädsla springer han från sina uppgifter som djungelens prins för att leva ett fritidsliv med en surikat som heter Timon (Nathan Lane) och en vårtsvin som heter Pumbaa (Ernie Sabella). Med enastående animation och ett trevligt soundtrack av Elton John är det en klassisk klassiker.

Köp nu på Amazon .

Rogue One: A Star Wars Story(2016)

Rogue One: A Star Wars Story är den första antologifilmen från Walt Disney Company-eran av Lucasfilm. Den syftar till att leva upp till en handling av uppror som sätter igång händelserna i den ursprungliga 1977-filmen. Även om Darth Vader bara visas i två av scenerna, är det hans första väsentliga utseende på över ett decennium. Det är verkligen en av de bästa vändningarna för Darth Vader som karaktär, även om filmen som helhet kämpade från massiva ombildningar halvvägs genom produktionen.

Köp nu på Amazon .

Fält av drömmar(1989)

Den ofta refererade linjen, 'om du bygger den, kommer de,' är en mest passande beskrivning av denna Kevin Costner-klassiker. Som Amerikas tidsfördriv har många filmer gjorts om baseboll genom åren, men få är lika kända som den här. Costners Ray Kinsella bestämmer sig för ett infall att förvandla sitt majsfält till ett baseballfält. När han gör det uppstår bisarra och oförklarliga saker. Jones spelar för sin del Terence Mann, en författare till vilken Ray dras av samma styrka som leder honom till basebollplanen.

Köp nu på Amazon .

Jakten på röda oktober(1990)

Under åren sedan Jakten på röda oktober , Tom Clancys karaktär Jack Ryan har fått ytterligare fyra filmer samt en tv-show. Ingen av dem matchar helt detta. Alec Baldwin spelar CIA-analytikern som måste tänka och agera snabbt när en sovjetisk ubåtkapten går skurk och går mot USA. Jones avrundar rollbesättningen av Baldwin, Sean Connery och Sam Neill somCIAs biträdande regissör James Greer i denna spännande film.

Köp nu på Amazon .

Kommer till Amerika(1988)

Kommer till Amerika , tycka om Nutty Professor år senare, är en film där Eddie Murphy kan visa upp sina många karaktärer. En av dem är huvudpersonen Akeem Joffer, prinsen för den (fiktiva) afrikanska nationen Zamunda söker tillflykt från sitt charmiga liv i New York City. Han flyttar till Long Island City - trots sin far King Jaffe Joffer (Jones) missnöje - för att hitta en fru som kommer att älska honom för vem han är snarare än vad han har. Det är en tillfredsställande klocka för alla fans av Jones eller Eddie Murphys komiska stylingar.

Köp nu på Amazon .

Star Wars: Avsnitt III - Revenge of the Sith(2005)

Om originalet Stjärnornas krig trilogi är en banbrytande serie med mycket mer toppar än låga, filmens prequel-trilogi är motsatsen. Det är beundransvärt och fascinerande att Lucas i princip inte hade någon tillsyn över produktionen av dessa tre filmer eftersom hans fickor var tillräckligt tjocka för att finansiera den själv. Med detta sagt är de resulterande filmerna långt ifrån tillfredsställande. De allt mer genomgripande datorgenererade uppsättningarna är ofta klibbiga och dialogen gitter. Publiken klagade ändå på teatern för att se den tredje och sista akten. Många gjorde det för att vittna om Darth Vader ta sig till silverskärmen igen och höra Jones kraftfulla röst för första gången på över två decennier, vilket för vissa gjorde allt värt.

Köp nu på Amazon .

Vi deltar i Amazon Services LLC Associates Program, ett affiliate-reklamprogram som är utformat för att ge ett sätt att tjäna avgifter genom att länka till Amazon.com och anslutna webbplatser.

Populära Artiklar